Blog

Τα Τσάκρα

Τσάκρα, είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει περιστρεφόμενος τροχός. Πρόκειται για ένα σύστημα επτά ενεργειακών κέντρων που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Κάθε τσάκρα αντιστοιχεί σε μια περιοχή του σώματος, σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών συμπεριφοράς και σε στάδια πνευματικής ανάπτυξης. Η εξάσκηση της γιόγκα και η εστίαση της ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια διαφόρων στάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε τα τσάκρα σας και να κάνετε όλους τους τροχούς να περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια ταχύτητα. Η κατανόηση του τρόπου τελειοποίησης και ελέγχου των τσάκρα σας μέσω της γιόγκα και του διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να φέρετε ισορροπία και ειρήνη στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας.

Υπάρχουν επτά τσάκρα, καθένα από τα οποία σχετίζεται με ένα διαφορετικό μέρος του σώματος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης από το περίνεο μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Κάθε τσάκρα συνδέεται με μια συγκεκριμένη θέση του σώματος, ένα χρώμα, ένα κεντρικό συναισθηματικό/συμπεριφορικό θέμα, καθώς και με πολλές άλλες προσωπικές πτυχές, όπως η ταυτότητα, οι στόχοι, τα δικαιώματα κ.λπ.

Τα επτά τσάκρας είναι τα εξής:

– Muladhara – στη βάση της σπονδυλικής στήλης.

– Svadhisthana- κοντά στην κοιλιά, γεννητικά όργανα, κάτω μέρος πλάτης/ισχίου

– Manipura – στο ηλιακό πλέγμα

– Anahata- στην περιοχή της καρδιάς

– Vishuddha- στο λαιμό

– Ajna- στο μέτωπο

– Sahasrara- στην κορυφή του κεφαλιού, εγκεφαλικός φλοιός.

Μέσα από τις κινήσεις και τις στάσεις της γιόγκα, μπορείτε να μάθετε να εστιάζετε τη συγκέντρωση και την ενέργειά σας από και προς τα διάφορα τσάκρα του σώματός σας. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να αντισταθμίσετε περιοχές που μπορεί να μην είναι συγχρονισμένες με το υπόλοιπο σώμα σας ή να μην είναι καθόλου ενεργές. Με την εξισορρόπηση της ενέργειας μεταξύ και των επτά τσάκρα, μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία.

Αυτή η πνευματική ενέργεια είναι γνωστή ως ενέργεια Κουνταλίνι. Στην αδρανή της κατάσταση, μπορεί να απεικονιστεί ως ένα τυλιγμένο φίδι που ξεκουράζεται στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης, στο τσάκρα Μουλαντάρα. Δεδομένου ότι τα τσάκρα λειτουργούν ως βαλβίδες ή αντλίες που ρυθμίζουν τη ροή της ενέργειας μέσα στο σύστημά σας, οι ελεγχόμενες και σκόπιμες κινήσεις, όπως η γιόγκα, μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές στην ευθυγράμμιση των τσάκρα σας με τρόπο που μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλα οφέλη στη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία.

Χρήση του διαλογισμού για την άρση των μπλοκαρισμάτων

Όπως είπαμε υπάρχουν επτά βασικά τσάκρα στο σώμα μας. Το καθένα έχει μια θέση, μια λειτουργία, μια επιρροή και ένα χρώμα. Είναι τα επτά κέντρα ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Τα τσάκρα συμβολίζουν τα διάφορα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουμε για να φτάσουμε στην απόλυτη νιρβάνα. Ξεκινάμε από το βασικό κέντρο και ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Το απόλυτο είναι το κέντρο του στέμματος, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.

Στο διαλογισμό εστιάζουμε στο κέντρο της βάσης, φέρνουμε ένα φωτεινό φως επάνω μέσα από κάθε τσάκρα μέχρι το κέντρο του στέμματος και πίσω, παίρνοντας βαθιές αναπνοές από τη μύτη και αφήνοντας να φύγουν από το στόμα μας αργά, ενώ εστιάζουμε μόνο στο φως και τα τσάκρα. Αν υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα θα το νιώσετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κατανοήσετε το διαλογισμό των τσάκρα πριν ξεκινήσετε. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να καθαρίσετε το σώμα σας από τα μπλοκαρίσματα. Αν ένα από τα τσάκρα σας είναι μπλοκαρισμένο θα νιώσετε μια παράξενη αίσθηση ή διαφορετικά συναισθήματα, απλά χαλαρώστε και είτε σταματήστε είτε συνεχίστε εστιάζοντας μόνο σε αυτό το τσάκρα για να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα.

Οποιοδήποτε μπλοκάρισμα μπορεί να επεξεργαστεί και να θεραπευτεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται εκτός ισορροπίας. Ένα ή περισσότερα τσάκρα τους είναι συνήθως μπλοκαρισμένα. Όταν κάνετε το διαλογισμό πρέπει να βρίσκεστε σε ένα ήσυχο και γαλήνιο μέρος. Καθίστε με τα πόδια σας στο έδαφος και με τις παλάμες των χεριών σας στραμμένες προς τα πάνω. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές πριν ξεκινήσετε, ώστε να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, οραματιστείτε ένα φωτεινό φως και ξεκινήστε το διαλογισμό των τσάκρας σας.

Θεραπεία των τσάκρα

Η τέχνη της θεραπείας των τσάκρας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την εξισορρόπηση σημαντικών ενεργειακών κέντρων στο σώμα μας που ονομάζονται τσάκρας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από διαφορετικά εργαλεία, όπως πέτρες ή διαλογισμό κατά τη διάρκεια της εξισορρόπησης των τσάκρα. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα σωματικά πιο υγιές σώμα και ένας πιο ευτυχισμένος, πιο ειρηνικός εαυτός.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της θεραπείας των τσάκρα, όλοι μας έχουμε επτά πρωταρχικά τσάκρα που αντιστοιχούν σε ζωτικές περιοχές του σώματός μας και σε συναισθηματικές και πνευματικές πτυχές της ζωής μας. Τα επτά τσάκρα σχηματίζουν μια γραμμή από τη βάση της σπονδυλικής σας στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Τα τσάκρα έχουν το δικό τους χρώμα, δονητική συχνότητα και σύμβολο. Για παράδειγμα, το πρώτο τσάκρα βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και είναι γνωστό ως τσάκρα της ρίζας. Αυτό το τσάκρα κυβερνά τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά, τα πόδια, τα πέλματα, τον πρωκτό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, όταν αυτό το τσάκρα είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, κιρσούς, κράμπες στα πόδια, παθήσεις του ορθού, κατάθλιψη, καθώς και διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Η έλλειψη ισορροπίας στο τσάκρα της ρίζας μπορεί να προκαλείται από συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανασφάλειας ή οικογενειακές ανησυχίες.

Άλλα τσάκρα περιλαμβάνουν το ιερό, το ηλιακό πλέγμα, την καρδιά, το λαιμό, το μέτωπο και το τσάκρα της κορώνας. Κάθε ενεργειακό κέντρο πρέπει να δονείται στην κατάλληλη συχνότητα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, προκειμένου ολόκληρο το σώμα να δονείται αρμονικά. Επομένως, κάθε τσάκρα είναι εξίσου σημαντικό για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος σύμφωνα με την παράδοση της θεραπείας των τσάκρα.

Πολλά ισχυρά εργαλεία μπορούν να επηρεάσουν τη δόνηση του τσάκρα, και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η εξισορρόπηση του τσάκρα. Οι πέτρες τσάκρα, η ανθρώπινη φωνή, η μουσική, οι ψαλμωδίες, τα μάντρας και ο διαλογισμός τσάκρα, επαναφέρουν τη συχνότητα των τσάκρας στη σωστή δονητική ευθυγράμμιση. Για παράδειγμα, το τσάκρα της ρίζας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους πολύτιμους λίθους αιματίτη, όνυχα, ρουμπίνι ή γρανάτη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τσάκρα ένας θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν ή όλους αυτούς τους λίθους τσάκρα για να καθαρίσει το τσάκρα της ρίζας σας και να το φέρει σε αρμονία.

Ο διαλογισμός των τσάκρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξουν τα κέντρα των τσάκρα σας και να βελτιωθεί η ροή της θετικής ψυχικής ενέργειας στο σώμα σας. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού απλά συγκεντρώνεστε σε καθένα από τα τσάκρα ξεκινώντας από το πρώτο και ανεβαίνοντας μέχρι το τσάκρα του κεφαλιού σας. Φανταζόμενοι τη ροή της ενέργειας από τσάκρα σε τσάκρα, βοηθάτε στην άρση των μπλοκαρισμάτων σε κάθε ενεργειακό κέντρο που μπορεί να προκαλούν πόνο και ασθένειες.

Επειδή τα τσάκρα διέπουν κάθε όργανο και σύστημα του σώματός σας, η θεραπεία με τα τσάκρα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία. Η εξισορρόπηση των τσάκρα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατάθλιψη, το άγχος και άλλες συναισθηματικές ανισορροπίες. Πολλοί πιστεύουν ότι τα τσάκρα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τη ζωή σας τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Μόνο όταν τα τσάκρα μας είναι συγχρονισμένα, μπορούμε πραγματικά να έχουμε πρόσβαση σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης.

Αν η ισχυρή τέχνη της θεραπείας των τσάκρας, σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, επισκεφθείτε έναν έμπειρο θεραπευτή τσάκρας. Ένας καλός θεραπευτής θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας προκειμένου να εντοπίσει ποια τσάκρα σας είναι τα πιο μπλοκαρισμένα ή ανισόρροπα. Από εκεί και πέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε αριθμό εργαλείων για να βοηθήσει να οδηγήσετε τα ενεργειακά σας κέντρα σε αρμονική δόνηση.

Διαλογισμός των τσάκρα για επαναφόρτιση της ψυχής

Ο διαλογισμός των τσάκρα βοηθά στην ενίσχυση των αδύναμων τσάκρα και θα ωφελήσει την υγεία, τη σοφία και την ευτυχία σας. Αν έχετε ανάγκη να επαναφορτίσετε το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας, τότε η χρήση του διαλογισμού τσάκρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναζωογονηθείτε από μέσα προς τα έξω.

Πώς να εκτελέσετε έναν διαλογισμό τσάκρα:

Τις πρώτες φορές που θα κάνετε διαλογισμό τσάκρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν ειδικό να σας καθοδηγήσει, πρόσωπο με πρόσωπο ή χρησιμοποιώντας ένα online βίντεο. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα τσάκρα σας θα μείνουν πιο ισορροπημένα στο τέλος του διαλογισμού από ό,τι ήταν όταν ξεκινήσατε! Ξεκινήστε το διαλογισμό σας καθισμένοι σταυροπόδι σε ένα ήσυχο, αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι η σπονδυλική σας στήλη είναι ευθεία, αλλά όχι άκαμπτη. Κλείστε τα μάτια σας και στη συνέχεια πάρτε μια βαθιά ανάσα και αρχίστε να χαλαρώνετε. Τώρα, περάστε με τη σειρά από κάθε τσάκρα, ξεκινώντας από το τσάκρα της ρίζας: -Φανταστείτε ότι αντλείτε ενέργεια από τη γη, μέσω του τσάκρα της ρίζας και ότι αυτή συσσωρεύεται στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης.

-Έπειτα το τσάκρα του ομφαλού: νιώστε τη συγκέντρωση ενέργειας που συσσωρεύεται γύρω από τον ομφαλό σας και φανταστείτε μια ροή ζεστής λάβας να βγαίνει από αυτό το κέντρο τσάκρα.

-Προχωρώντας στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, αφήστε τους μυς του στομάχου σας να χαλαρώσουν βαθιά και αισθανθείτε την κίνηση της ενέργειας μέσω του διαφράγματός σας.

-Επόμενο είναι το τσάκρα της καρδιάς. Φανταστείτε την καρδιά σας να δυναμώνει με κάθε αναπνοή. Δείτε και νιώστε ένα φωτεινό φως να ακτινοβολεί από αυτή την περιοχή.

-Προχωρώντας προς το τσάκρα του λαιμού, εισπνεύστε με δύναμη. Στη συνέχεια, χαλαρώστε σταδιακά τη γλώσσα, τους ώμους και το λαιμό σας.

-Για το τσάκρα των φρυδιών, κρατώντας τα μάτια σας κλειστά, εστιάστε στο “τρίτο μάτι” σας (το σημείο ανάμεσα στα φρύδια σας). Προσπαθήστε να δείτε αυτή την περιοχή, παρόλο που τα μάτια σας είναι κλειστά, και παρατηρήστε αυτό που βλέπετε.

-Τέλος, πρόκειται για το τσάκρα της κόμης, του κεφαλιού. Οραματιστείτε έναν όμορφο λωτό με χίλια πέταλα να ανθίζει από την άκρη του κεφαλιού σας. Καθώς οραματίζεστε, δείτε το χρώμα να αλλάζει από ένα βαθύ βιολετί μέχρι ένα λαμπερό λευκό φως.

Αν γίνει σωστά, ο διαλογισμός των τσάκρα μπορεί να σας φέρει σε ένωση με την Συνείδηση (Πνεύμα). Είναι μια πολύ ισχυρή μορφή διαλογισμού και σας βοηθά να σταθεροποιήσετε το σώμα σας, φέρνοντας μια εσωτερική ειρήνη και αρμονία.

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights