Blog

Διαλογισμός: οδηγός για αρχάριους

Ο διαλογισμός είναι μια αρχαία πρακτική που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την πνευματική, ψυχική και σωματική ευεξία ενός ατόμου. Σήμερα θεωρείται και η υψηλότερη μορφή χαλάρωσης. Στην πραγματικότητα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι γνωστό ότι ασκούν αυτή τη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Ο διαλογισμός είναι επίσης γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ψυχικών προβλημάτων και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το σώμα. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε από κοντά τον κόσμο του διαλογισμού και θα απομυθοποιήσουμε τις, μερικές φορές, καλυμμένες πληροφορίες και θα τις φωτίσουμε για τους περίεργους αναζητητές. Τώρα, αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ και πώς ξεκίνησε να πούμε πως οι Βέδες των ινδουιστικών παραδόσεων έχουν τα παλαιότερα αρχεία διαλογισμού, έχουν βρεθεί επίσης πρώιμα αρχεία που συνδέουν τις πρακτικές διαλογισμού με τον Ταοϊσμό στην Κίνα και τον Βουδισμό στην Ινδία.
Ο διαλογισμός συνιστάται γενικά σε άτομα που χρειάζονται ανάπαυλα από την ταλαιπωρία και το άγχος.
Ο σκοπός του διαλογισμού όσον αφορά τις θρησκευτικές του καταβολές, είναι αρχικά ως το μέσο για έναν σκοπό, που είναι η φώτιση ή η σωτηρία. Μέσω του διαλογισμού, ο τελικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί γιατί είναι μια πρακτική που αυξάνει την επίγνωση του ατόμου για τη στιγμή, το τώρα, καθώς και την πνευματική κατανόηση. Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά μια πνευματική πρακτική. Ωστόσο, τα οφέλη του υπερβαίνουν τα πνευματικά. Ο Patanjali, ένας Ινδός σοφός αναφέρθηκε στον διαλογισμό ως «αυτοπραγμάτωση» ή η απόλυτη επίγνωση του εαυτού.
Πίσω στον χρόνο, η πρακτική του διαλογισμού μπορούσε να κληροδοτηθεί μόνο από δάσκαλο ή γκουρού στον μαθητή ή τους μαθητές του. Σήμερα, ο καθένας μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση διαλογισμού και δεν υπάρχουν θρησκευτικές κυρώσεις, αφού οι διάφορες θρησκείες του κόσμου υποστηρίζουν την πρακτική του εφόσον τηρούνται οι βασικές αρχές τους.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο διαλογισμός ασκούνταν ήδη ευρέως ακόμη και πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία, ιδιαίτερα μεταξύ των πρώτων ινδικών πολιτισμών που εμφανίστηκαν στις όχθες του Ινδού και του Γάγγη. Η καλύτερη εικασία είναι ότι ο διαλογισμός υπάρχει εδώ και 5.000 χρόνια.
Οι θρησκείες σχηματίστηκαν και όλα αυτά τα συστήματα πεποιθήσεων ενσωμάτωσαν τη διαλογιστική πρακτική με βάση τις αρχές και τις φιλοσοφίες τους. Από τότε ο διαλογισμός έχει εξελιχθεί στη δομημένη πρακτική που είναι σήμερα.

Μεγάλη ώθηση στον διαλογισμό έδωσαν -εκτός των Ινδών- οι Βουδιστές. Οι βουδιστικές γραφές κατέδειξαν ξεκάθαρα τη σημασία της διαλογιστικής πρακτικής για την επίτευξη της κατάστασης «Νιρβάνα». Αυτή η μορφή διαλογισμού εξαπλώθηκε από την Ινδία στο Θιβέτ, φτάνοντας στην Κίνα τον δεύτερο αιώνα. Οι Κινέζοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των παραλλαγών των μορφών διαλογισμού, που ασκούνται σήμερα. Με τη σειρά τους, οι Ιάπωνες συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πρακτικής που είναι γνωστή σήμερα ως διαλογισμός Ζεν. Σε γενικές γραμμές, ο διαλογισμός έχει πολλά πρόσωπα και ποικίλλει ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Ένα είναι σίγουρο ότι ο διαλογισμός μπορεί να ωφελήσει το σώμα και το μυαλό. Ας δούμε λίγο πιο κοντά αυτήν την αρχαία πρακτική που μπορεί να προάγει όχι μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική και ψυχική υγεία.
Κοιτάζοντας τα ιστορικά στοιχεία επισημαίνεται ως τοποθεσία αφαιτηρία η κοιλάδα του Ινδού και η εποχή περίπου πριν από 4.000 έως 5.000 χρόνια.

Σήμερα, ο διαλογισμός είναι μια σημαντική δραστηριότητα σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες. Οι Βουδιστές περνούν ώρες στη θέση του λωτού, φιλοδοξώντας να πετύχουν αυτό που ο Βούδας συνειδητοποίησε μετά από 49 ημέρες σε κατάσταση διαλογισμού. Οι Καθολικοί μοναχοί διαλογίζονται περνώντας ώρες ασταμάτητα στοχαζόμενοι και διαλογιζόμενοι τον Λόγο του Θεού και φυσικά οι ινδουιστές, ταοϊστές και κομφουκιανιστές αφιερώνουν πολλές ώρες σε αυτή την πρακτική που πλέον γιαυτούς έχει γίνει τρόπος ζωής.

Διαφορετικοί Πολιτισμοί

Οι Ινδοί καθώς επίσης και οι πρώτοι πολιτισμοί που άκμασαν στην Κίνα και την Ιαπωνία μελέτησαν και ανέπτυξαν τον διαλογισμό. Οι ιστορικοί συχνά παρουσιάζουν το επιχείρημα ότι ο διαλογισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο που βοήθησε στον καθορισμό των πνευματικών πρακτικών των ανατολικών φιλοσοφιών. Αυτό το κοινό στοιχείο ενώνει την ανάγκη της ανθρωπότητας να κατανοήσει τον εαυτό της, το Σύμπαν, και την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή τη θρησκεία που ανήκει.
Όταν ένας πολιτισμός αρχίζει να επιδιώκει να βελτιωθεί πνευματικά και κοινωνικά, τότε είναι πολύ πιθανό ο διαλογισμός να ασκείται όχι μόνο από τους θρησκευτικούς ηγέτες αλλά και από κοινούς ανθρώπους. Οι πολιτισμοί των Αβορίγινων που υπήρχαν στην Αυστραλία περίπου την ίδια εποχή πιστεύεται ότι ασκούσαν τον διαλογισμό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι συμμετείχαν σε διαλογιστικές πρακτικές. Οι ιθαγενείς της Αμερικής που έζησαν πριν από αιώνες έχουν μεταφέρει πολυάριθμες πολιτιστικές πρακτικές στους σύγχρονους ομολόγους τους, μία από τις οποίες είναι ο διαλογισμός.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καταστάσεις που μοιάζουν με έκσταση στην οποία εισέρχονταν μέλη ιθαγενών φυλών κατά τη διάρκεια ορισμένων τελετουργιών, χαρακτηρίζονται ως μια μορφή διαλογισμού. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι πρόγονοί τους, που κατέλαβαν την ίδια γη πριν από αιώνες, ασκούσαν την ίδια μέθοδο για να επιτύχουν την αυτογνωσία και την εστιασμένη ενδοσκόπηση, η οποία είναι μέρος του τρέχοντος ορισμού του «διαλογισμού».

Η ιστορία του διαλογισμού είναι πολύ πλούσια και ένα είναι σίγουρο, ότι ο διαλογισμός έχει πολλά οφέλη τα οποία θα εξερευνήσουμε στη συνέχεια.

Οφέλη του καθημερινού διαλογισμού

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κερδίσετε από τον καθημερινό διαλογισμό, τα οφέλη για την υγεία και τη ζωτικότητα είναι διαθέσιμα σε όποιον αφιερώσει χρόνο για να εξασκήσει αυτήν την αρχαία και ισχυρή πρακτική. Ένας τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους σήμερα, ο διαλογισμός είναι ευρέως γνωστός και εκτιμάται από άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι οι ασκούμενοι τα πολλά οφέλη από τον τακτικό διαλογισμό.
Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να κάθονται σε ηρεμία και σιωπή μόνο επειδή τους λένε ή τους δίνουν οδηγίες να το κάνουν, όπως σε ένα μάθημα πολεμικών τεχνών, ανάλογα με την τέχνη που μελετάται, είναι σύνηθες για πολλούς δασκάλους της Ανατολής να προωθούν τον διαλογισμό πριν και μετά τις συνεδρίες για λόγους σαφήνειας και εξοικονόμηση ενέργειας πριν από την προπόνηση, και μετά για να ηρεμήσει το μυαλό, έτσι με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται στην ενέργεια να ρέει πίσω στην εσωτερική του τράπεζα και να αναζωογονήσει το πνεύμα.

Όπως συμβαίνει με άλλες μορφές τέχνης όπως το Τσι Γκονγκ και η Γιόγκα, ή οι θεραπευτικές τέχνες όπως ο Σαμανισμός ή το Ρέικι, όλα αυτά βασίζονται στον διαλογισμό για να επηρεάσουν μια ποικιλία πτυχών υγείας και ευεξίας. Τα οφέλη του διαλογισμού σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες πρακτικές είναι εκπληκτικά. Πολλοί ανθρώποι έχουν επιδιορθώσει ή βελτιώσει πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής, χάρη στην έξυπνη επιλογή τους να κάνουν διαλογισμό.
Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της διατήρησης πληροφοριών, ιδανικό για μελέτη, ειδικά για άτομα που δυσκολεύονται να θυμηθούν λεπτομέρειες, μπορείτε να δοκιμάσετε απλώς 15-20 λεπτά διαλογισμού πριν ξεκινήσετε τη μελέτη σας και θα παρατηρήσετε τη διαφορά.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι μελετούν κάποια ώρα που ξέρουν ότι θα υπάρχει ειρήνη και ησυχία, αλλά ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε τον θόρυβο από τους γείτονες, τους δρόμους ή τους συμμαθητές σας, όποια κι αν είναι η περίπτωσή σας. Ο συνεπής διαλογισμός θα διαμορφώσει το μυαλό σας ώστε να είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε επιμελώς ακόμη και σε καταστάσεις όπου βρίσκεστε υπό πίεση, θα διαπιστώσετε ότι θα είστε σε θέση να διατηρήσετε την εστίασή σας.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από υψηλά επίπεδα άγχους κινδυνεύουν να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, λόγω του ότι είναι ανήσυχοι, ανησυχούν συνεχώς και δεν βλέπουν ποτέ τα πράγματα όπως είναι. Με τον διαλογισμό θα προκύψει μια αλλαγή στη φυσική τους αντίληψη, εξαλείφοντας την αιτία αυτού του άγχους και της ανησυχίας. Οι σκέψεις θα γίνουν πιο ξεκάθαρες γιατί το μυαλό μπορεί τελικά να χαλαρώσει και με το μυαλό χαλαρό, το σώμα χαλαρώνει επίσης.
Όταν το σώμα αφήνεται να χαλαρώσει, μπορεί να λάβει πράγματα όπως βιταμίνες και μέταλλα πιο εύκολα, επειδή το σώμα λειτουργεί σωστά. Το ίδιο ισχύει και για τις πληροφορίες. Το μυαλό διατηρεί και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει πιο γρήγορα και εύκολα, όταν ο εγκέφαλος δεν είναι υπερφορτωμένος με τόνους σκέψεων που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να στροβιλίζονται στο κεφάλι προκαλώντας ψυχική κόπωση και εξάντληση.

Όσο περισσότερη πίεση ασκεί ένα άτομο στον εαυτό του για να αποδώσει, τόσο λιγότερη θα είναι η απόδοσή του. «Βγάζεις ό,τι βάζεις» και αν το μυαλό είναι δεκτικό στην ηρεμία που το τροφοδοτείς, θα έχεις μια μεγάλη ισορροπία μεταξύ νου και σώματος.

Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εισάγουν πλέον συνεδρίες ευεξίας στο εργατικό προσωπικό τους προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το πλήρες δυναμικό μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Είναι μια νέα μόδα που χρησιμοποιείται σε περισσότερους οργανισμούς από ποτέ.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από νευρικότητα έχουν πολλά να κερδίσουν από τον διαλογισμό. Για παράδειγμα, το να κάνετε μια συνέντευξη για μια περιζήτητη καριέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμη και για άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση, αλλά ο διαλογισμός εκ των προτέρων μπορεί να διευκολύνει την ηρεμία και να απομακρύνει τον πανικό, κάνοντάς σας να αισθάνεστε εντελώς χαλαροί και ικανοί να εστιάσετε στο έργο που έχετε να κάνετε τη δεδομένη στιγμή.

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε από τον διαλογισμό, το κύριο μάθημα που μαθαίνετε είναι για τον εαυτό σας, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας, γιατί είστε αυτός που είστε και ποιοι μπορείτε να γίνετε. Επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις εμπειρίες που προσπάθησαν να θάψουν, καθώς ο παρελθοντικός χρόνος είναι πάντα ένα βαρύ φορτίο που κουβαλάτε. Τέτοια φορτία προκαλούν σοβαρές ζημιές και αν μεταφερθούν για αρκετό καιρό τότε η ζημιά μπορεί να γίνει μόνιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Χρειάζεται θάρρος και πειθαρχία για να αντιμετωπίσετε τα πράγματα από τα οποία θα προτιμούσατε να κρυφτείτε ή να ξεχάσετε τελείως, που σημαίνει ότι θα τρέχετε και θα κρύβεστε για το υπόλοιπο της ζωής σας και το να κρύβεται κανείς, σίγουρα δεν είναι ένας τρόπος για να ζήσει μια ζωή γεμάτη από πολλές χρυσές και μοναδικές ευκαιρίες.
Ρίξτε μια ματιά σε ορισμένες διασημότητες, δεν είχαν όλοι γλυκιά ανατροφή και δεν ήταν όλοι επιτυχημένοι με αυτοπεποίθηση και χωρίς λάθη πριν βρουν τις επιτυχίες τους, πολλοί έπρεπε να παλέψουν για να φτάσουν εκεί που είναι τώρα, μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους είχαν τραυματικά παιδικά χρόνια, άλλοι είχαν διαφορετικούς αγώνες, το θέμα είναι ότι έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό δείχνει ότι στάθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις ενοχλήσεις τους και επέμειναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που έχει φτάσει από την απελπισία στο προσκήνιο, έχει υιοθετήσει τον διαλογισμό στην καθημερινή του ζωή, αλλά σημαίνει ότι έκανε μια θεμελιώδη αλλαγή σχετικά με τον τρόπο που βλέπει τη ζωή, καθώς και τον εαυτό τους, επίσης δείχνει ότι έμαθαν από τις δύσκολες στιγμές αρκετά ώστε να μην χρειαστεί να περπατήσουν ξανά προς τα πίσω. Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέτοιες ενδοσκοπίσεις και ανατροπές στη ζωή σας, μπορεί να σας οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή κατεύθυνση για να ξεκινήσετε να χτίζετε τη δική σας προσωπική ευημερία.
Ο καθένας έχει κάποιο λόγο για να είναι ζωντανός, και θα μπορείτε να μάθετε ακριβώς ποιος είναι αυτός ο λόγος, μόλις μάθετε να ακούτε τα μηνύματα που σας ζητούν την προσοχή, ο διαλογισμός θα σας διδάξει πώς να ακούτε ενεργά. Θα μπορείτε να κατανοήσετε τα μηνύματα που λαμβάνετε.
Μερικά μηνύματα έρχονται με τη μορφή ενός αγνώστου που θα συναντήσετε στο δρόμο για λίγο, ή από έναν συνάδελφο στη δουλειά ή ακόμα και από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σας μεταφέρουν ένα μήνυμα και μετά από λίγο καιρό θα ξέρετε πότε το ίδιο μήνυμα σας δίνεται τυχαία από διαφορετικά άτομα ή περιστάσεις. Αλλά αν δεν το προσέξετε αρκετά σύντομα, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια πριν το μήνυμα ή η ευκαιρία επανεμφανιστεί. Ο τακτικός διαλογισμός είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα, μακροπρόθεσμα.
Το να φροντίζεις τον εαυτό σου, σου δίνει τη δυνατότητα να νοιάζεσαι και για τους άλλους, η ποιότητα που δίνεις στον εαυτό σου είναι η ίδια ποιότητα που θα λάβουν οι άλλοι από εσένα και γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι εκτιμώνται περισσότερο από άλλους, γιατί όταν δίνουν τον εαυτό τους ο παραλήπτης μπορεί να νιώσει κάτι γνήσιο, παρόλο που εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, αλλά είναι πάντα το συναίσθημα που κάνει τους ανθρώπους να “γυρίζουν πίσω”. Η ενέργεια είναι πάντα σε συνεχή παροχή και ο διαλογισμός συνδέει τους ανθρώπους με την Συμπαντική ενέργεια που αλλιώς είναι γνωστή ως Δύναμη της Ζωής, χωρίς την οποία πεθαίνουμε.

Ο διαλογισμός είναι σε ό,τι κάνουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κάθε φορά που οι άνθρωποι εστιάζουν βαθιά σε κάτι αγαπημένο τους ή κάτι που προσπαθούν να λύσουν – διαλογίζονται. Μερικές φορές η βαθιά σκέψη μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε μια ήπια κατάσταση έκστασης την οποία μπορεί να θυμάται ή όχι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα όνειρα. Οι άνθρωποι έχουν όνειρα κάθε φορά που κοιμούνται, αλλά δεν τα θυμούνται όλοι.
Η θρησκεία ασκείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαφορετικοί πολιτισμοί αφορούν διαφορετικές διδασκαλίες που ισχύουν για τον κάθε έναν από αυτούς, αλλά όλες οι θρησκείες έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, ένα από αυτά είναι να προσεύχεσαι στον Δημιουργό , τον εαυτό τους ή για κάποιον/κάτι άλλο που τους είναι αγαπητό. Η προσευχή είναι απλώς μια άλλη μορφή διαλογισμού. Δεν είναι απλώς να κάθεσαι σε ηρεμία και σιωπή, αλλά σε διαφορετικές στιγμές υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά επίπεδα που μπορούν να επιτευχθούν εάν η πρακτική είναι συνεπής και χωρίς αμφιβολία.
Η πνευματικότητα είναι τόσο μέσα όσο και έξω από αυτόν τον κόσμο και ο διαλογισμός είναι σαν μια σκάλα προς τα υψηλότερα επίπεδα της πνευματικής φύσης. Πολλά άτομα έχουν φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα ικανοτήτων με αδιάκοπες προσπάθειες και ουσιαστικές ενέργειες. Ανάλογα με το τι προσπαθείτε να επιτύχετε, με αρκετή ψυχική δύναμη και συναισθηματική αντοχή μπορείτε να φτάσετε εκεί νωρίτερα από ό,τι νομίζετε, αλλά το επίπεδο της κατανόησής σας πρέπει να εξελιχθεί κι αυτό σε πιο ανώτερα ύψη εάν θέλετε να συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές δυνατότητες για τον εαυτό σας.

Η υπομονή αναπτύσσεται με επιμελή εξάσκηση, το να πηδάμε από στόχο σε στόχο χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει την προηγούμενη εργασία είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χτίσουμε μια άκαρπη συνήθεια οι οποία δεν θα ολοκληρώνει ποτέ κανένα έργο ή μακροχρόνιες εργασίες στη ζωή μας. Όλοι προσπαθούν να φτάσουν κάπου, ενώ η πλειονότητα των ανθρώπων αυτές τις μέρες είναι πολύ απασχολημένη προσπαθώντας να γίνουν κάποιοι, παγιδευμένοι μέσα στην κοινωνική διαφημιστική εκστρατεία της αποδοχής από τους άλλους – ένα χαρακτηριστικό που μοιράζονται πάρα πολλοί άνθρωποι επειδή δεν μπορούν να ταυτιστούν με τον εαυτό τους.
Αντί να ακολουθείτε το πλήθος, τι θα λέγατε να γινόσασταν πρωτότυποι; Περάστε λίγο χρόνο μόνοι σας και ακούστε τα συναισθήματά σας, θα επικοινωνήσουν μαζί σας όταν διαλογίζεστε και θα σας παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τον εαυτό σας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα που θα είναι μοναδικός και ο οποίος θα εκτιμηθεί πρώτα από εσάς πριν αρχίσουν οι άλλοι να δείχνουν την αποδοχή τους.
Η ζωή έχει να κάνει με την ατομικότητα, τι μπορεί να φέρει ο κάθε άνθρωπος σε αυτή τη ζωή; Κάτι διαφορετικό, αυτό μπορεί να φέρει ο κάθε άνθρωπος, ένα νέο πράγμα. Όλοι θα βαριόντουσαν τόσο πολύ αν δεν υπήρχε ποτέ μια νέα εφεύρεση, φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς πρωτοτυπία. Αλλά υπάρχουν κι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει μόνο μια υπέροχη εμφάνιση για παράδειγμα, τους αρέσει να ζουν έτσι, να μην χρειάζεται ποτέ να σκεφτούν έξω από το κουτί, χαρούμενοι που δεν συνεισφέρουν κάτι πρωτότυπο, χαρούμενοι που ξεκουράζονται με τα εγκόσμια. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αναγνωρίζουν τις άφθονες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή και εκμεταλλεύονται ενεργά τη στιγμή, ευγνώμονες για την ευκαιρία που τους δίνεται να δημιουργήσουν.
Δώστε μια ευκαιρία στον διαλογισμό. Είναι το μοναδικό δωρεάν εργαλείο που υπόσχεται δύναμη και πλούτη όλων των ειδών και δεν είναι ποτέ αργά για κανέναν. Τα καταπληκτικά πράγματα που έχουν τεκμηριωθεί σχετικά με τον διαλογισμό και τους δασκάλους που ανέβηκαν σε μεγάλα ύψη αποτελούν απόδειξη αυτής της εκπληκτικής τεχνικής, υπάρχουν πολλά βαθιά επίπεδα για όσους θέλουν να βουτήξουν στο μυστήριο της Ύπαρξης, που πολλοί άνθρωποι απλά δεν είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τον διαλογισμό!
Πάρα κάτω θα πουμε πώς μπορεί να γίνει κάποιος πιο χαλαρός, χωρίς άγχος με το να διαλογίζεται.
Όπως γνωρίζουμε, ο διαλογισμός ασκείται σε όλο τον κόσμο για εκατοντάδες, χιλιάδες χρόνια. Είναι μια τεχνική που ηρεμεί το μυαλό, το σώμα και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ανακούφισης του στρες.
Μπορεί επίσης να αυξήσει την προσοχή, την εστίαση και την σαφήνεια. Πολλοί λένε ότι μετά από διαλογισμό τα προβλήματα με τα οποία παλεύουν σαν από θαύμα εξαφανίζονται. Είναι επίσης γνωστό ότι εμπνέει τους ανθρώπους να είναι πιο δημιουργικοί καθώς οι υποσυνείδητες σκέψεις τους έρχονται στο φως.
Η πιο γνωστή μορφή διαλογισμού απαιτεί να κάθεστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο, σε ένα μαξιλάρι, οκλαδών στο πάτωμα ή σε μια άνετη καρέκλα. Ανεξάρτητα από τη θέση που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε πάντα η σπονδυλική σας στήλη να είναι ευθεία. Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε το ίδιο μέρος κάθε μέρα, τουλάχιστον στην αρχή. Μπορεί να είναι στη φύση έξω ή σε ένα ήσυχο δωμάτιο το οποίο ίσως να είναι διακοσμημένο με κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες των ανθρώπων που αγαπάτε.
Όπως έχουμε ξανασυζητήσει, η ιδέα είναι να καθίσετε ήσυχα, με κλειστά τα μάτια σας και να εστιάσετε σε ένα σημείο μέσα στο μέτωπό σας. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τίποτα συγκεκριμένο, επιτρέποντας στο μυαλό σας να γίνει ήρεμο και γαλήνιο. Αν διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας «φλυαρεί», μην προσπαθήσετε να το ελέγξετε, απλώς αφήστε το να ολοκληρώσει αυτό που δουλεύει και τελικά θα ησυχάσει.
Εάν είστε αρχάριος, θα πρέπει να ξεκινήσετε με σύντομες συνεδρίες δέκα έως είκοσι λεπτά, κάθε μέρα. Μετά από λίγο, θα αρχίσετε να αισθάνεστε βαθιά χαλάρωση και χαρά κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών και θα μπορείτε να διαλογίζεστε περισσότερο.
Μια άλλη τεχνική είναι σχεδόν σαν μια μορφή αυτο-ύπνωσης. Ξεκινήστε καθισμένοι σε ένα ήσυχο, άνετο σημείο, φροντίζοντας να έχετε έναν τοίχο απέναντί σας και περίπου δυόμιση μέτρα μακριά σας. Διαλέξτε ένα σημείο ή ένα αντικείμενο σε αυτόν τον τοίχο και κάντε το εστιακό σημείο. Κοιτάζοντας το σημείο εστίασής σας, αρχίστε να μετράτε αντίστροφα από το 100, έναν αριθμό για κάθε αναπνοή που εκπνέετε. Καθώς το κάνετε αυτό, φανταστείτε τον εαυτό σας να επιπλέει και να αισθάνεται μεγάλη χαλάρωση. Θα αρχίσετε να νιώθετε τα βλέφαρά σας να βαραίνουν και μπορεί να αρχίσετε να ανοιγοκλείνετε.
Αφήστε τα μάτια σας να κλείσουν αργά και καθώς συνεχίζετε να μετράτε αντίστροφα, φανταστείτε τον εαυτό σας σαν κούκλα, που χαλαρά επιπλέει σε ένα ασφαλές και άνετο μέρος. Σταματήστε να μετράτε και απλώς επιπλεύστε. Εάν υπάρχουν ενοχλητικές σκέψεις ενώ βρίσκεστε στο χώρο σας, απλώς αφήστε τις να ξεχυθούν και ξανά επιτρέψτε στον εαυτό σας να συνεχίσει να νιώθει ασφάλεια και χαλάρωση. Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες και να απελευθερώσετε την ένταση που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.
Όταν είστε έτοιμοι να βγείτε από αυτή την κατάσταση αυτο-ύπνωσης, μπορείτε απλά να αφήσετε τον εαυτό σας να αποκοιμηθεί ή μπορείτε να μετρήσετε από το ένα έως το τρία και να βγείτε. Πρώτα, μετρήστε ένα και ετοιμαστείτε για έξοδο. Στο δύο, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε την για λίγα δευτερόλεπτα. Στο τρία, εκπνεύστε και ανοίξτε τα μάτια σας αργά. Καθώς ανοίγετε τα μάτια σας, συνεχίστε να κρατάτε αυτό το χαλαρό και άνετο συναίσθημα. Καθώς αποκτάτε εμπειρία, μπορεί να θέλετε να αυξήσετε τη διάρκεια των συνεδριών σας σε τριάντα λεπτά ή περισσότερο, αναλόγως όπως το επιτρέπει το πρόγραμμά σας. Στους γρήγορους τρόπους ζωής του σήμερα, είναι τόσο σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας ψυχικά και σωματικά. Το να συμπεριλάβετε χρόνο για διαλογισμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Διαφορετικές Τεχνικές Διαλογισμού

Για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους διαλογισμού που μπορείτε να δοκιμάσετε.

– Παρακολούθηση αναπνοής

Μπορεί ο διαλογισμός να είναι τόσο απλός όσο να δίνεις προσοχή στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά; Ναι μπορεί! Χαλαρώστε σε όποια στάση λειτουργεί καλύτερα για εσάς, κλείστε τα μάτια σας και αρχίστε να προσέχετε την αναπνοή σας. Η αναπνοή από τη μύτη σας εμπλέκει το διάφραγμά σας και παίρνει οξυγόνο μέχρι το κάτω μέρος των πνευμόνων σας. Καθώς το μυαλό σας περιπλανάται, απλώς εστιάστε ξανά την προσοχή σας στον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από τη μύτη σας. Δοκιμάστε αυτό για λίγα λεπτά ή περισσότερο και θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματά του.

– Διαλογισμός άδειου μυαλού

Ο διαλογισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος «επίγνωσης χωρίς αντικείμενο», ένα άδειασμα όλων των σκέψεων από το μυαλό σας. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το να κάθεσαι ακίνητα, συχνά σε «στάση λωτού» ή σταυροπόδι, και να αφήνεις το μυαλό να σιωπά από μόνο του. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, ιδιαίτερα μετά από μια αγχωτική μέρα, αλλά με την εξάσκηση θα γίνει πιο εύκολο.

– Διαλογισμός περπατήματος

Αυτό εμπλέκει το σώμα. Μπορεί να είναι έξω ή απλά να περπατάτε πέρα ​​δώθε σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Δώστε προσοχή στην κίνηση των ποδιών, του σώματος και της αναπνοής σας καθώς περπατάτε. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στην αίσθηση ότι τα πόδια σας έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Όταν το μυαλό σας περιπλανάται, απλώς συνεχίστε να το επαναφέρετε στη διαδικασία του περπατήματος και της αναπνοής. Ο διαλογισμός με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι δύσκολος λόγω των περισπασμών. Αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε έξω, βρείτε ένα ήσυχο μέρος με επίπεδο έδαφος.

– Διαλογισμός Ενσυνειδητότητας

Μια πρακτική που οι Ινδουιστές αποκαλούν Vipassana ή διαλογισμό «καθαρής ενόρασης», είναι η τέχνη του να αποκτάς βαθιά επίγνωση του τι υπάρχει εδώ αυτή τη στιγμή. Εστιάζετε σε αυτό που συμβαίνει μέσα και γύρω σας αυτή τη στιγμή και αποκτάτε επίγνωση όλων των σκέψεων και των συναισθημάτων που σας παίρνουν την ενέργειά σας από στιγμή σε στιγμή. Μπορείτε να ξεκινήσετε παρακολουθώντας την αναπνοή σας και στη συνέχεια να στρέψετε την προσοχή σας στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας, στα συναισθήματα στο σώμα σας, ακόμα και στους ήχους και τα αξιοθέατα γύρω σας. Το κλειδί είναι να παρακολουθείς χωρίς να κρίνεις ή να αναλύεις.

– Διαλογισμός Μάντρα

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να κρατήσουν το μυαλό τους από το να περιπλανηθεί αν επικεντρωθούν σε κάτι συγκεκριμένο. Ένα μάντρα μπορεί να βοηθήσει. Αυτή είναι μια λέξη ή φράση που επαναλαμβάνεται ενώ κάνετε διαλογισμό. Σε ορισμένους πολιτισμούς, ένας έμπειρος δάσκαλος το επιλέγει για εσάς. Εάν εργάζεστε μόνο σε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που σας ταιριάζει και μπορείτε να επιλέξετε είτε να την επαναλάβετε δυνατά είτε στο κεφάλι σας καθώς διαλογίζεστε.

– Εννοιολογικός Διαλογισμός

Ορισμένες πρακτικές διαλογισμού περιλαμβάνουν τον στοχασμό μιας ιδέας ή ενός σεναρίου. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο «διαλογισμός για την παροδικότητα», στον οποίο εστιάζετε στην προσωρινή φύση όλων των πραγμάτων, ξεκινώντας από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας καθώς έρχονται και παρέρχονται.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι διαλογισμού, όπως ο διαλογισμός για την στοργική καλοσύνη ή ο διαλογισμός αντικειμένων. Κάθε είδος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Τα καλύτερα μέρη για διαλογισμό
Ο διαλογισμός έχει δύο βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε. ηρεμία και σιωπή. Σε αυτά τα δύο πλεονεκτήματα βρίσκεται ένα βάθος σοφίας, θεραπείας και ενέργειας, αλλά για να αποκτήσετε αυτά τα υπέροχα οφέλη και πολλά άλλα, πρέπει να έχετε ένα κατάλληλο περιβάλλον για να εξασκηθείτε. Ο θόρυβος είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς, αν και μπορείτε να κλειδώσετε τα παράθυρα στο σπίτι σας και να κλείσετε όλες τις πόρτες, θα υπάρχει πάντα κάποιου είδους εσωτερικός ή εξωτερικός θόρυβος λόγω των δραστηριοτήτων άλλων.
Η ζωή πράγματι συνεχίζεται και δεν μπορείτε να περιμένετε ότι ο κόσμος θα σταματήσει μόνο και μόνο για να μπορέσετε να διαλογιστείτε στην απόλυτη σιωπή. Ωστόσο, με τη συνεχή εξάσκηση έρχεται η αυξημένη ικανότητα, και έτσι, το φιλτράρισμα των μακρινών ήχων της ζωής και της ύλης γίνεται ευκολότερο μέχρι να είναι σαν να έχετε φιλτράρει εντελώς τον ήχο.
Τα πάρκα προσφέρουν μια φυσική ατμόσφαιρα όπου μπορείτε να συνδεθείτε με τη φύση ενώ βρίσκεστε παράλληλα στην ενέργεια του εξωτερικού χώρου. Ναι, αυτός είναι ένας δημόσιος χώρος, αλλά όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, με την εξάσκηση έρχεται μια βελτίωση των δεξιοτήτων και η συγκέντρωσή σας φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα που θα μπορεί εύκολα να φιλτράρει την εξωτερική διακοπή. Δεν υπάρχει πραγματικό υποκατάστατο για την άφθονη ενέργεια που είναι διαθέσιμη σε πάρκα, δάση, βουνά, ζούγκλα κ.λπ. Αυτή η ενέργεια θα σας κάνει να φτάσετε σε υψηλότερα επίπεδα ικανοτήτων με γρήγορο αλλά σταθερό ρυθμό λόγω της άμεσης σύνδεσής σας με τη φύση.
Τα ποτάμια είναι υπέροχα μέρη για διαλογισμό, καθώς προσφέρουν τη ροή του ποταμού, η οποία είναι συμβολική από πολλές απόψεις για τη ζωή, όπως το να έχετε μια καλή αίσθηση της κατεύθυνσης για ό,τι κάνετε – μια κατεύθυνση που «ρέει» προς μια, εστιασμένη κατεύθυνση, λόγω αναποφασιστικότητας και όχι μπρός πίσω ή τυχαία λόγω ενός μυαλού που είναι διαρκώς γεμάτο με σκέψεις που σπάνια εξυπηρετούν κάποια χρησιμότητα ή άμεσο σκοπό.
Ο διαλογισμός δίπλα στο ποτάμι μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα ενέργειάς σας, αυξάνοντας τη δόνηση (ενεργειακή συχνότητα) σε υψηλότερο επίπεδο, καθιστώντας την κατάσταση έκστασης πιο εύκολη και επιτρέποντάς σας να διατηρήσετε τη στάση σας για περισσότερο χρόνο, ώστε να παρατείνετε τη συνεδρία σας με ελάχιστη ενόχληση ή ταραχή.
Οι παραλίες μπορεί να είναι διασκεδαστικά μέρη για διαλογισμό, με τη θάλασσα να προσφέρει μια ατμόσφαιρα καθαρισμού όπου οι σκέψεις μπορούν να γίνουν μια εικόνα σαν να αιωρούνται με τη συντριβή των κυμάτων. Η θάλασσα ασκεί μεγάλη επιρροή στο πνεύμα και μόνο ο ήχος των κυμάτων που προσκρούουν το ένα πάνω στο άλλο έχει ηχογραφηθεί αμέτρητες φορές για να διατεθεί στο εμπόριο ως απαραίτητο εργαλείο διαλογισμού, παρέχοντας στον ασκούμενο την ατμόσφαιρα της θάλασσας μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού ή της τάξης ενός στούντιο.

Οι κήποι είναι συνήθως ήσυχοι και ιδιωτικοί χώροι που αποτελούν μέρος του σπιτιού, προσφέροντας τα οφέλη της φύσης και του εξωτερικού χώρου μέσα στην άνεση της δικής σας ιδιοκτησίας ή του τόπου όπου μένετε. Ο διαλογισμός στον κήπο έχει παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό ενώ βρίσκεστε στο τοπικό σας πάρκο, αλλά υπάρχει ένα μπόνους που έρχεται με την εξάσκηση στον κήπο σας και αυτό είναι η ιδιωτικότητα που θα δυσκολευόσασταν να βρείτε σε έναν δημόσιο χώρο όπως στο πάρκο.
Οι Χώροι Λατρείας σάς παρέχουν έναν ιερό χώρο μετά τη λειτουργία οποιουδήποτε είδους ή ακόμα και πριν προγραμματιστεί η έναρξη της λειτουργίας, μπορείτε να μπείτε στην εκκλησία της περιοχής σας για να βρείτε άφθονη γαλήνη, ηρεμία και άνεση. Ακόμα κι αν υπάρχουν άλλοι που έρχονται για να προσευχηθούν, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα σεβαστεί τον ιερό χώρο ως τόπο λατρείας και προσευχής, και έτσι θα είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν τη σιωπή.
Οι βεράντες μπορούν να είναι πολύ χαλαρωτικά μέρη για διαλογισμό, εάν το περιβάλλον δεν βλέπει σε πολυσύχναστο δρόμο ή κεντρικό δρόμο. Πολλά μέρη στην πόλη διαθέτουν μοντέρνα διαμερίσματα που έχουν σχεδιαστεί με βεράντες, επεκτάσεις ταράτσας ή μπαλκόνια.
Εάν είστε αρκετά τυχεροί να ζείτε σε ένα ακίνητο που διαθέτει υπέροχη γραφική θέα, γαλήνιο περιβάλλον και ιδιωτικότητα, τότε έχετε ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα όσον αφορά την πρακτική σας. Έτσι λοιπόν κάντε το μέγιστο από μια τέτοια υπέροχη καθημερινή ευκαιρία και ανεβείτε σε νέα επίπεδα συνείδησης.
Τα βουνά είναι τα καλύτερα μέρη για διαλογισμό, καθώς υπόσχονται αυξημένη ανύψωση τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό/νοητικό επίπεδο σε όσους είναι σε θέση να φτάσουν στην κορυφή του βουνού. Αν δεν έχετε την τύχη να επισκεφτείτε ένα βουνό, πόσο μάλλον να σκαρφαλώσετε, τότε βρείτε έναν λόφο σε ένα πάρκο ή στην εξοχή, φροντίζοντας να είναι αρκετά ψηλά (κάντε την ανάβαση μόνο αν είναι ασφαλής) έτσι θα έχετε ένα αξιοπρεπές σημείο από όπου θα μπορείτε να διαλογιστείτε ήρεμα, με την έννοια ότι κοιτάζετε τον χώρο από κάτω σας που αυτό και μόνο θα σας κάνει να νιώσετε μια αίσθηση ανύψωσης.
Ο διαλογισμός είναι μια εσωτερική διεργασία, που σημαίνει ότι είναι μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό το υπέροχο ισχυρό εργαλείο/ικανότητα είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή και αυτό επίσης σημαίνει ότι θα έχετε πάντα την ευκαιρία να ανεβάζετε το επίπεδο συνείδησής σας ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να είστε στη δουλειά, στο σπίτι, με φίλους, στο τρένο ή στο λεωφορείο, σε οποιονδήποτε ελεύθερο χρόνο.
Τι κι εάν οι περιστάσεις σας δεν είναι τόσο καλές και βρίσκεστε σε ένα μέρος που δεν είστε ευτυχείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δώρο του διαλογισμού για να κρατήσετε το μυαλό σας δυνατό και συγκεντρωμένο, ακόμα κι αν είστε πραγματικά έτοιμοι να καταρρεύσετε, το να επιτρέψετε στον διαλογισμό να σας καθοδηγήσει, να σας θεραπεύσει και να σας αναζωογονήσει είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Επιτρέψτε στον εαυτό σας την ελευθερία στον διανοητικό σας χώρο πριν προσπαθήσετε να βρείτε αυτήν την ελευθερία εξωτερικά, καθώς όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα οφείλονται σε μια συνειδητή μετατόπιση που ξεκινά από μέσα. Βρείτε τον πυρήνα σας και αγγίξτε την κρυμμένη σας δύναμη μέχρι να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη που ήταν αδρανής και να κάνετε τη συνειδητή αλλαγή πραγματικότητα.

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights