Blog

Χτίζοντας Αυτοπεποίθηση

Η αυτοεκτίμηση είναι η προσωπική σας άποψη για τον εαυτό σας σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για τον εαυτό του, αλλά η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής θα σας ωφελήσει περισσότερο από μια αρνητική το σίγουρο είναι. Πολλά άτομα υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση για διάφορους λόγους και πρέπει να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους προκειμένου να επιτύχουν στη ζωή. Να θυμάστε ότι ο μόνος που μπορεί να σας κάνει να διαπρέψετε είστε εσείς και κανένας άλλος. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοεκτίμηση. Ο μόνος που μπορεί να χτίσει και κατά συνέπεια να γκρεμίσει την αυτοεκτίμησή σας είστε εσείς. Αν και άλλα άτομα μπορεί να βοηθήσουν τη διαδικασία, η τελική απόφαση είναι δική σας.

Οι άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση για διάφορους λόγους. Ορισμένα άτομα υποφέρουν από μια κακή εικόνα του σώματος και εστιάζουν σε όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της σωματικής τους εμφάνισης. Άλλοι έχουν συναισθηματικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει πτώση της αυτοεκτίμησής τους ή αισθάνονται ότι δεν αξίζουν κανένα έπαινο. Για οποιονδήποτε λόγο και αν παραπαίει η αυτοεκτίμησή σας, το κλειδί για την ξαναχτίσετε είναι να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος. Σκεφτείτε την αυτοεκτίμηση σαν ένα σπίτι, αν χτίσετε ένα εντυπωσιακό σπίτι σε κακά θεμέλια, ολόκληρη η κατασκευή θα καταρρεύσει. Ωστόσο, αν λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι τα θεμέλια είναι ισχυρά και ικανά να αντέξουν τα πάντα, η διαδικασία μπορεί να είναι αργή, αλλά η αυτοεκτίμησή σας θα χτιστεί γερά.

Πολλά άτομα αναζητούν βοήθεια για τη χαμηλή τους αυτοεκτίμηση σε βιβλία ή σεμινάρια. Ο αριθμός των διαθέσιμων επιλογών στην αγορά είναι πρωτοφανής και είναι βέβαιο ότι θα βρείτε, ένα βιβλίο για παράδειγμα, που να ασχολείται με τα δικά σας συγκεκριμένα ζητήματα. Ελέγξτε την τοπική σας βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο και εξερευνήστε το τμήμα “αυτοβοήθειας” για κάποιο σύγγραμα που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Είναι αρκετά απίθανο να βρείτε τις απαντήσεις σε όλα τα προβλήματά σας σε ένα βιβλίο, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε ότι και άλλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς και σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Επιπλέον, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια στην προσπάθειά σας να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, ένας σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης ή ένας Life Coach μπορεί να βοηθήσει στο να επιτευχθούν σημαντικές αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα. Συχνά, η συζήτηση με ένα εξειδικευμένο άτομο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη ρίζα του προβλήματός σας και τον απαραίτητο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε για τη διαδικασία ανοικοδόμησης. Ίσως τα προβλήματά σας να χρονολογούνται από την παιδική ηλικία ή ίσως να έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, ένας γνώστης αυτών των θεμάτων θα είναι σε θέση να καθορίσει με τον καλύτερο τρόπο το επόμενο βήμα σας.

Ένας βασικός παράγοντας για την αυτοεκτίμηση είναι η αρνητικότητα. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να διαπεράσουν την αυτοπεποίθησή σας και να καταρρακώσουν την αυτοεκτίμησή σας. Αν βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από αρνητικούς ανθρώπους ή σε μια αρνητική κατάσταση, προσπαθήστε να διορθώσετε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα. Συχνά, τα άτομα που βρίσκονται σε μια καταχρηστική σχέση έχουν καταρρακώσει την αυτοεκτίμησή τους όταν ένα υποτιθέμενο αγαπημένο πρόσωπο τους ακυρώνει συνεχώς και αμφισβητεί την αξία τους. Ομοίως, ένα αρνητικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας με συναδέλφους ή εργοδότες που βρίσκουν λάθη στη δουλειά σας. Ίσως έχετε έναν φίλο που είναι σταθερά αρνητικός με όλους όσους τον περιβάλλουν. Όποια και αν είναι η πηγή, η απομάκρυνση από την αρνητικότητα θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Προσπαθήστε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους.

Με όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να αρχίσετε να χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας, κάντε το σήμερα! Να είστε διεξοδικοί και συνεπείς με τη διαδικασία και να γνωρίζετε ότι μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Δε θα πρέπει να γίνετε ανυπόμονοι ή απελπισμένοι αν διαπιστώσετε ότι η αυτοεκτίμησή σας γλιστράει. Να θυμάστε ότι είστε ένα σημαντικό και άξιο άτομο και ως τέτοιο πρέπει να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας.

Ελέγξτε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής σας

Θα θέλατε να έχετε αυτοπεποίθηση έτσι δεν είναι; Η απάντησή σας μπορεί να είναι – ναι, θέλω να έχω αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, αυτή η απάντηση δεν έχει αντίκτυπο. Είναι πολύ γενικευμένη. Ακριβώς όπως όλοι θέλουν να τα πάνε καλά στη ζωή και να γίνουν πλούσιοι, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που πραγματοποιούν αυτή την επιθυμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να καταφέρετε πραγματικά κάτι στη ζωή, πρέπει να ποσοτικοποιήσετε τα αποτελέσματα πάνω σε κάτι που θέλετε να εξελίξετε, άρα και την αυτοπεποίθησή σας. Πρέπει να ορίσετε το έργο για το οποίο θα πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορείτε να το εκτελέσετε με επιτυχία. Μια απλή ευχή να έχετε αυτοπεποίθηση δε θα σας πάει πουθενά. Το όνειρο πρέπει να έχει και μια προθεσμία!

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Για ένα παιδί μπορεί να σημαίνει να μπορεί να απαγγείλει το ποίημα στη δασκάλα του το επόμενο πρωί, για ένα στέλεχος επιχείρησης μπορεί να σημαίνει να είναι σε θέση να παρουσιάσει την επιχειρηματική έκθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο, για έναν μισθωτό μπορεί να είναι η ικανότητα να μπορεί να κάνει μια μετάβαση από την ασφαλή του δουλειά σε ένα νέο ανεξάρτητο εγχείρημα κ.ο.κ. Προκειμένου να εκτελεστούν τα αντίστοιχα καθήκοντα, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ένα ορισμένο επίπεδο αυτοπεποίθησης, το οποίο θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν. Κάθε εργασία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης για να μπορέσει να εκτελεστεί. Έχετε μια εργασία στο μυαλό σας που πρέπει να γίνει; Έχετε το απαιτούμενο επίπεδο αυτοπεποίθησης; Ας το ελέγξουμε!

Ακολουθεί ένα απλό ερωτηματολόγιο. Πρέπει να απαντήσετε σε αυτά με ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

 1. Σας συμβαίνει πολύ συχνά να μην μπορείτε να πάρετε μια απόφαση μόνοι σας και φαίνεται να αναζητάτε τους συναδέλφους σας, τους φίλους σας ή τον/τη σύζυγό σας για να διευθετήσουν το θέμα για εσάς; 
 2. Φαίνεται να έχετε πάντα την αέναη ανάγκη ενός συστήματος υποστήριξης στο οποίο να μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς; 
 3. Μήπως απλά κάθεστε και ακούτε συνέχεια στις συσκέψεις του γραφείου σας ή στην εργασία σας; 
 4. Αισθάνεστε δυσκολία να αναφέρετε ένα θέμα στο αφεντικό σας ή έχετε μια εξαιρετική ιδέα που μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα της εταιρείας σας, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε αρκετό θάρρος για να πάτε να μιλήσετε γι' αυτό στον εργοδότη σας; 
 5. Φοβάστε να γνωρίσετε κάποιον καινούργιο άνθρωπο; Είναι η δημόσια ομιλία ο χειρότερος εφιάλτης σας; 
 6. Δέχεστε δειλά δειλά εντολές από τον προϊστάμενό σας, παρόλο που ξέρετε ότι είστε ήδη υπερφορτωμένοι και πρέπει να πείτε όχι; 
 7. Ανησυχείτε υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς;  
 8. Φοβάστε να πάρετε ρίσκα; 
 9. Αισθάνεστε δυσαρεστημένοι για την εμφάνισή σας;
 10. Αισθάνεστε άβολα σε κοινωνικές συναθροίσεις - να βρίσκεστε ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους; 

Αν τυχαίνει να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις με Ναι, φαίνεται ότι έχετε κρίση αυτοπεποίθησης που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων σας. Μην πανικοβάλλεστε, καθώς είναι καλό που το ανακαλύψατε, αφού τώρα γνωρίζετε ένα πιθανό πρόβλημα της ζωής σας. Το γεγονός και μόνο ότι γνωρίζετε την αξιολόγηση της αυτοπεποίθησής σας, σας καθιστά έτοιμους να αναλάβετε περαιτέρω δράση και να εργαστείτε για την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων των χαμηλών επιπέδων αυτοπεποίθησης και να εργαστείτε για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας.

Ακολουθούν μερικές ακόμη ερωτήσεις που μπορείτε να απαντήσετε.

 1. Έχετε καταφέρει κάτι στο παρελθόν;
 2. Είστε εσείς αυτός που θα προχωρήσει και θα σπάσει τον πάγο σε ένα νέο μέρος ή θα περιμένετε κάποιον άλλο να ξεκινήσει μια συζήτηση;
 3. Αισθάνεστε ότι σας σέβονται οι άλλοι;
 4. Πιστεύετε ότι έχετε τις δυνατότητες να πετύχετε;
 5. Είστε ευτυχισμένο και αγαπητό άτομο;
 6. Είστε ικανοποιημένοι με τη γραφική απεικόνιση της καριέρας σας;
 7. Είστε ικανοποιημένοι με τις δεξιότητες και τα προσόντα σας;
 8. Αισθάνεστε ότι έχετε, κατά κάποιον τρόπο, τον έλεγχο της ζωής σας;
 9. Φαντάζεστε τον εαυτό σας να είναι πιο επιτυχημένος σε πέντε χρόνια από τώρα;
 10. Αισθάνεστε ότι είστε ένα άτομο που αξίζει τον κόπο;

Εάν τυχαίνει να απαντάτε στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις με ΟΧΙ, έχετε ΧΑΜΗΛΑ επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Ωστόσο, ένα ΝΑΙ δεν είναι ποτέ αποφασιστικό και ένα ΟΧΙ δεν είναι ποτέ οριστικό. Χρειάζεται να διατηρεί κανείς συνεχώς τα καλά σημεία και να εργάζεται προς την κατεύθυνση της μετατροπής των κακών σημείων σε καλά. Και τα καλά νέα είναι ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτό. Είναι σημαντικό να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις παραπάνω ερωτήσεις, αφού μόνο όταν συνειδητοποιήσετε την παρούσα κατάσταση της αυτοπεποίθησής σας θα εργαστείτε προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης της αυτοπεποίθησης ή της διατήρησης και αύξησης των σημερινών επιπέδων σας.

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights